Вход на сайт

Эл. почта:
Пароль:

Регистрация на сайте

Фамилия: Область:
Имя: Населенный пункт:
    Отчество: Номер телефона:
    Эл. почта: Компания:
      Пароль: Должность:
      Повторите пароль: Год начала работы:
      Фото:
      С правилами размещения объектов согласен

      Забыли пароль?

      Укажите эл. почту — мы вышлем Вам новый пароль для входа
      Эл. почта:

      Проблема на сайте

      Закрыть
      Ваш email:
      (необязательно)
      Расскажите нам, что случилось

      КСУ: на вспомогательные помещения имеют право все собственники квартир...

      11 ноября 2011, 23:00 просмотров: 6885

      Конституционный Суд Украины вынес 9 ноября 2011 года решение № 14-рп/2011 в деле № 1-22/2011, открытом на основании конституционного обращения Гуляка Владимира Александровича.

      Последний просил официально истолковать положения пункта 2 статьи 10 Закона "О приватизации государственного жилищного фонда", в частности, прояснить вопрос о том, становятся ли вспомогательные помещения в многоквартирном доме объектом права совместной собственности граждан, получивших квартиры в этом доме в собственность по гражданско-правовым сделкам, а не в процессе приватизации.

      Гуляк В.А. ссылался на неодинаковую практику применения этой правовой нормы судами Украины. Одни суды считали, что право совместной собственности на вспомогательные объекты является неотъемлемым правом каждого собственника квартиры, независимо от оснований ее приобретения. Другие полагали, что в результате гражданско-правовых сделок право собственности приобретается только на квартиру, а вспомогательные помещения находятся в собственности лишь тех, кто получил квартиру в процессе приватизации.

      КСУ сослался на статью 308 ГК, подчеркнул, что как приватизация, так и гражданско-правовая сделка являются одинаковыми юридически значимыми основаниями приобретения права собственности на квартиру. Как следствие, Суд решил, что, независимо от способов приобретения квартир (и жилых помещений в общежитиях), все собственники квартир (и помещений) являются сособственниками вспомогательных помещений в домах и общежитиях, а также сособственниками технического оборудования и элементов внешнего благоустройства дома.

      В мотивировочной части решения КСУ речь идет также о распространении на вспомогательные помещения правового режима как общей совместной, так и общей долевой собственности. Этот режим предполагает особый порядок осуществления правомочий собственника по владению, пользованию и распоряжению, и субъекты права собственности при этом не обособляются в зависимости от оснований приобретения ими права собственности на квартиру.

      Всеукраинская сеть ЛІГА:ЗАКОН

       











      10 листопада 2011

      ПРЕС-СЛУЖБА

      КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ

       

      01033, Київ, Жилянська, 14

      тел. 238-10-80, 238-11-38

      факс 287-36-16

       

      Прес-реліз

      10 листопада 2011 року

       

      10 листопада 2011 року Конституційний Суд України оприлюднив прийняте 9 листопада Рішення у справі за конституційним зверненням громадянина Гуляка Володимира Олександровича щодо офіційного тлумачення положень пункту 2 статті 10 Закону України „Про приватизацію державного житлового фонду“ (далі – Закон).

       

               Зміст конституційного звернення

       

      Громадянин Гуляк В.О. звернувся до Конституційного Суду України з клопотанням дати офіційне тлумачення вищевказаного положення Закону на предмет того, чи стають допоміжні приміщення об’єктами права спільної власності громадян, які набули право приватної власності на квартири на підставі цивільно-правових угод, а не шляхом використання житлових чеків при приватизації.

      Згідно з пунктом 2 статті 10 Закону власники квартир багатоквартирних будинків та житлових приміщень у гуртожитку є співвласниками допоміжних приміщень у будинку чи гуртожитку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою і зобов’язані брати участь у загальних витратах, пов’язаних з утриманням будинку і прибудинкової території відповідно до своєї частки у майні будинку чи гуртожитку. Допоміжні приміщення (кладовки, сараї і т. ін.) передаються у власність квартиронаймачів безоплатно і окремо приватизації не підлягають.

      Автор клопотання вказує, що суди України неоднозначно застосовують вказану норму Закону при вирішенні спорів щодо права спільної власності на допоміжні приміщення у разі зміни власника квартири, що призводить до прийняття рішень, які мають різні правові наслідки. Так, в одних випадках суди загальної юрисдикції вважають, що право спільної власності на допоміжні приміщення є невід’ємним правом кожного власника квартири незалежно від способу його набуття, в інших випадках – у разі набуття права власності на квартиру на підставі цивільно-правових угод об’єктом власності є лише квартира, а право спільної власності на допоміжні приміщення належить лише особам, які набули його шляхом приватизації квартир.

       

      Короткий виклад мотивувальної частини рішення Суду

       

      Відповідно до Конституції України усі суб’єкти права власності рівні перед законом (частина четверта статті 13); кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю; право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом (частини перша, друга статті 41); правовий режим власності визначається виключно законами України (пункт 7 частини першої статті 92).

      Зі змісту пункту 2 статті 10 Закону вбачається, що в ньому не встановлено обмежень щодо набуття права власності на допоміжні приміщення будинку залежно від підстав набуття права власності на житло. Наведене відповідає Конституції України та узгоджується з правовою позицією Конституційного Суду України, викладеною в Рішенні від 2 березня 2004 року № 4-рп/2004, згідно з якою у багатоквартирних будинках, де не всі квартири приватизовані чи приватизовані повністю, власник (власники) неприватизованих квартир (їх правонаступники) і власники приватизованих квартир багатоквартирного будинку є рівноправними співвласниками допоміжних приміщень. Вони є рівними у праві володіти, користуватися і розпоряджатися допоміжними приміщеннями. Ніхто з власників квартир не має пріоритетного права користуватися та розпоряджатися цими приміщеннями.

      Приватизація, купівля-продаж, спадкування‚ інші цивільно-правові угоди є однаковими юридично значимими підставами набуття права власності на квартиру.

      Відповідно до частини другої статті 382 Цивільного кодексу України власникам квартири у дво- або багатоквартирному житловому будинку належать на праві спільної сумісної власності приміщення загального користування, опорні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання за межами або всередині квартири, яке обслуговує більше однієї квартири, а також споруди, будівлі, які призначені для забезпечення потреб усіх власників квартир, а також власників нежитлових приміщень, які розташовані у житловому будинку.

      Згідно зі статтею 19 Закону України „Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку“ від 29 листопада 2001 року № 2866–ІІІ спільне майно співвласників багатоквартирного будинку складається з неподільного та загального майна. Неподільне майно перебуває у їхній спільній сумісній власності і не підлягає відчуженню, загальне майно – у спільній частковій власності.

       Таким чином, на допоміжні приміщення багатоквартирного будинку поширюється правовий режим як спільної сумісної, так і спільної часткової власності, який передбачає особливий порядок здійснення правомочностей власника щодо володіння, користування і розпорядження. При цьому в законодавчому порядку не виокремлюються суб’єкти права спільної власності залежно від підстав набуття права власності на квартиру.

       

      Резолютивна частина

       

      1. В аспекті конституційного звернення положення пункту 2 статті 10 Закону України „Про приватизацію державного житлового фонду“ від 19 червня 1992 року № 2482–ХІІ зі змінами необхідно розуміти так, що власники квартир дво- або багатоквартирних житлових будинків та житлових приміщень у гуртожитку, незалежно від підстав набуття права власності на такі квартири‚ житлові приміщення‚ є співвласниками допоміжних приміщень у будинку чи гуртожитку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою.

       

      2. Рішення Конституційного Суду України є обов’язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржене.

       

       

      Головуючий на засіданні та суддя-доповідач у справі – Головін Анатолій Сергійович.

       

      Комментарии